Follow TV Tropes

Following

Nl / Wet Van Finagle

Go To

"Marty, we waren het er al over eens dat informatie over de toekomst erg gevaarlijk kan zijn! Zelfs als je goede bedoelingen hebt, kan het drastisch terugslaan!"
Dr. Emmett Brown, Back to the Future

Dit is de Wet van Finagle:

De perversie van het universum neigt naar een maximum.

Soms wordt dit ook wel eens "Finagles Wet van Dynamische negatieven" genoemd. Een eenvoudigere versie is de Wet van Murphy (of de Wet van Sod):

Alles wat er verkeerd kan gaan, zal verkeerd gaan.note 

Er is echter nog een (gerelateerde) Wet van Murphy:

"Als er twee of meer manieren zijn om iets te doen en een van die manieren kan resulteren in een catastrofe, dan zal iemand het doen."

Simpeler gezegd: als iemand een broodrooster omgekeerd aansluit met als resultaat dat het broodrooster zichzelf roostert, dan is het probleem niet dat een of andere idioot het broodrooster verkeerd heeft aangesloten. Het probleem is dat het mogelijk is om het broodrooster überhaupt verkeerd aan te sluiten. Gegarandeerd gaat er namelijk iemand iets stoms proberen (of doet iemand iets fout zonder het nog maar te proberen). Het zal je misschien niet verrassen dat Murphy een ingenieur was.

Om de wet te onderscheiden van de Wet van Murphy kreeg hij de naam "Wet van Finagle". De term werd populair door de SF-schrijver Larry Niven. Je kunt meer lezen over de Wet van Finagle in Hacker's Jargon File. (Merk echter op: de Wet van Finagle wordt soms ook in het echt toegepast. Bij programmeren is de wet zelfs de drijvende kracht achter defensief programmeren.)

De echte Wet van Finagle gaat verder dan "alles wat verkeerd kan gaan zal verkeerd gaan". De Wet van Finagle staat toe dat iets goed kan gaan waardoor je een vals gevoel van veiligheid krijgt- om daarna genadeloos toe te slaan en alles voor je te verpesten. Door de Wet van Finagle gaan dingen die niet verkeerd kunnen gaan toch verkeerd. Sommige gevalletjes hiervan tellen als Gone Horribly Right.

De Wet van Finagle dankt zijn bestaan vooral aan de Rule of Drama. Hij komt vaak voor in verrotte werelden waar dingen die verkeerd kunnen gaan ook verkeerd gaan en dit op de ergste manier mogelijk. En aangezien entropie bestaat, kan het ook gebeuren in het echte leven. Door de Wet van Finagle krijg je het gevoel dat het universum bestuurd wordt door een kwaadaardige godheid (misschien wel de auteur) die erop uit is om je leven zo miserabel en moeilijk mogelijk te maken.

De Wet van Finagle is verantwoordelijk voor een goede portie van de verhalen die in media verschijnen, vooral in komedies. De kans dat een gebeurtenis zich voordoet hangt niet af van zijn echte waarschijnlijkheid, maar van zijn potentieel om rampen te veroorzaken.

De Wet van Finagle werd veel gebruikt in Christopher Stasheffs "The Warlock Unlocked" en "St. Vidicon to the Rescue" die een hele orde van katholieke monnik-ingenieurs in de kijker zetten. Die orde legde zich toe op de filosofie van de Wetten van Murphy en Finagle.

Vergelijk met de Regel Van Cool, waarin gebeurtenissen de wetten van de fysica, biologie en dergelijke ook genegeerd worden. Dit moet dan ook de plot dienen of de aandacht van de lezer of kijker trekken.

Vergelijk met Hanlon's Razor. Is niet gerelateerd aan Fingal's Quarry en ook niet aan de webcomic Murphy's Law. Voor andere manieren waarop Murphy’s Law gebruikt kan worden, zie de doorverwijspagina.

Tropes die alleen maar bestaan door de Wet van Finagle of er op moeten vertrouwen zijn:


[Engels: Finagle's Law]

Alternative Title(s): Finagles Law

Top